Zelfstandig ondernemer en de administratie

De administratie bijhouden is voor menig zelfstandig ondernemer niet zijn of haar favoriete bezigheid, maar het is wel belangrijk om inzicht te hebben in de financiële situatie van je onderneming. Je kunt er voor kiezen zelf de administratie te verwerken of bepaalde onderdelen uit te besteden. Zoals het verwerken van de inkoop- en verkoopfacturen, kas en bankmutaties. Aansluitend en indien van toepassing de aangifte omzetbelasting opmaken en indienen. Als zelfstandig ondernemer is het ook goed om te weten wat je verdient hebt, wat te reserveren voor de inkomstenbelasting en wat je kan gebruiken om te investeren in je bedrijf of voor toekomstvoorzieningen, als je geen pensioen hebt.

Als zelfstandig ondernemer heb je verzekeringen nodig. Er zijn verplichte verzekeringen, maar ook verzekeringen die wel verstandig zijn om te hebben. Om een juiste keuze te maken welke verzekeringen je nodig bent, is het goed om hier informatie over op te vragen. Bij de start van een bedrijf word je vaak wel op de hoogte gehouden. Als je al een tijd werkzaam bent als zelfstandig ondernemer dan krijg je de nodige wijzigingen niet altijd mee. Laat je daar wel van op de hoogte houden. Naast internet en de boekhouder, kun je ook financieel advies vragen bij de onafhankelijke financieel adviseur.

Heb jij een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Vaak is het antwoord dat deze er niet is. Het risico dat je arbeidsongeschikt kunt raken is groter dan bijvoorbeeld overlijden. Begrijp dat het een kostenpost is waar je als zelfstandig ondernemer niet gelijk op zit te wachten. Maar als je geen verzekeringen hebt en wel arbeidsongeschikt raakt, dan heb je ook geen inkomen. De kosten van een verzekeringen zijn verschillend. Je kunt al een verzekering afsluiten vanaf € 75,- per maand. Afhankelijk van je wensen.

Als je graag bezig wilt zijn met je vakgebied en graag de administratie uit handen wilt geven, neem dat contact op. We kunnen samen kijken welke taken je zelf liever niet meer wilt doen. Voor de verzekeringencheck kun je een afspraak maken.

Graag kom ik bij je langs. Mocht je de voorkeur hebben dat ik contact met je opneem, vul dan het contactformulier in.

 

Zelfstandig ondernemer administratie zzp Gea de Boer Groningen