Oversluiten van je hypotheek

Wat wil je bereiken met oversluiten?

Wie gaat oversluiten moet zichzelf de vraag stellen: wat wil ik bereiken met een nieuwe hypotheek. Vaak is de reden een lagere hypotheekrente. Oversluiten biedt daarbij de mogelijkheid om de hypotheek opnieuw samen te stellen. Is je situatie gewijzigd en wil je andere voorwaarden. Meer zekerheid inbouwen. Dit kunnen allemaal redenen zijn om je hypotheek over te sluiten. Wil je nog graag verbouwen of energiebesparende voorzieningen treffen, dan is dit het moment om dit mee te financieren.

Als je toch kosten gaat maken om de maandlast te verlagen, zorg er dan direct voor dat je hypotheek (weer) toekomstbestendig is. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Er wordt ook gekeken naar je toekomstig inkomen en je wensen.

Onderneem zelf actie

Als je weet wat je wilt, is het zaak om zelf actie te ondernemen, ook als de rentevaste periode afloopt. Je geldverstrekker gaat niet vertellen dat je bij de concurrent goedkoper uit bent. Neem zelf het initiatief door naar een onafhankelijke adviseur te gaan. Die kan de hypotheekrente vergelijken en een scherp aanbod doen.

Nog altijd gaat 60% van de huizenbezitters klakkeloos akkoord met het aanbod van de bank. Onbegrijpelijk! Ga zeker vergelijken. Wil je niet gelijk naar een adviseur, dan vind je online ook al veel informatie.

Wat wordt de boeterente?

Als je rentevastperiode nog loopt, rekent je huidige bank een boete voor het openbreken van het hypotheekcontract. Deze mag niet hoger zijn dan het financiële nadeel van de bank. Daarbij geldt hoe langer de hypotheekrente nog vast staat, hoe hoger de boeterente. De hoogte van uw boeterente kun je (bij benadering) online berekenen of (exact) opvragen bij je bank.

Een boete betalen is natuurlijk nooit leuk, maar bedenk dat je dit bedrag ook betaalt als de hypotheek niet gaat oversluiten. Daarbij is de boeterente eenmalig fiscaal aftrekbaar. De onafhankelijke adviseur kan berekenen in hoeveel jaar tijd de boete is terugverdient. Dus of je ook bespaart op je rente als je gaat oversluiten.

Is oversluiten voordelig?

Het voordeel van lagere hypotheeklasten moet natuurlijk wel opwegen tegen de kosten. De adviseur houdt rekening met de kosten bij het oversluiten. Om te weten of oversluiten voor jou voordelig is en hoeveel je kan gaan besparen maakt de adviseur een rapport waarin duidelijk staat binnen welk termijn je het terugverdient hebt. Je krijgt ook eerlijk advies als het geen voordeel oplevert.

Nieuwe hypotheek kost tijd.

Uiteindelijk gaan de maandlasten pas omlaag als de nieuwe hypotheek gesloten is. Houd er rekening mee dat je hiervoor documenten moet aanleveren. Er wordt een toetsing gedaan of het ook op je inkomen passend is. Als je nu meer aflossingsvrij hebt dan 80% dan kan het zijn dat je meer moet gaan aflossen. Standaard is inmiddels de regel dat je nog 50% van de marktwaarde aflossingsvrij mag houden. Er zijn een paar geldverstrekkers die iets hoger aanbieden bij oversluiten. Oversluiten kost dus tijd en moeite. Er zal waarschijnlijk een taxatierapport gemaakt worden en je zal ook weer naar de notaris toe gaan om het definitief te maken.

Let wel op dat tijdens deze periode de boete kan wijzigen doordat de rente aangepast wordt. Daarom is het belangrijk dat je je goed laat informeren door een adviseur.

Wil jij weten of het voor jou ook interessant is?

Maak een afspraak met de adviseur voor een vrijblijvend gesprek. Je kunt natuurlijk ook zelf alvast een berekening maken: Hypotheek berekenen

boeterente hypotheek voordeel oversluiten